Methode Spierkettingen Busquet

De Methode MSK

De Methode Spierkettingen Busquet ( afgekort MSK) legt in 7 zogenaamde ‘kettingen’ een verband tussen alle structuren in het lichaam. Langs deze kettingen vinden kracht- en spanningsverdelingen plaats. Teveel spanning beïnvloedt ons comfortabel functioneren: het evenwicht kan verstoord raken. Deze verstoring uit zich in een verandering van het bindweefsel van de spieren, de gewrichten, de zenuwen en de organen tot en met de schedel.

Voor een goed en duurzaam herstel van de beweeglijkheid van de bindweefselstructuren moeten deze worden ‘teruggevormd’. Bij de methode MSK staan de volgende principes centraal:

1. Leven is Bewegen
Het lichaam is één geheel, waarvan de verschillende structuren (gewrichten, spieren, zenuwen,organen) via bindweefsel met elkaar verbonden zijn en een onderlinge wisselwerking hebben. Deze structuren beschikken over een eigen beweeglijkheid. Raakt de beweeglijkheid van een bepaalde structuur beperkt, dan kan zich dit uiten in pijn, vermoeidheid of andere klachten.

2. Bouw en functie beïnvloeden elkaar
De bouw van elk gewricht bepaalt de bewegingen die uitgevoerd kunnen worden. Verkeerde belasting kan na verloop van tijd een verandering in de structuur van het gewricht veroorzaken. Het meest bekende voorbeeld daarvan is het ontstaan van artrose ( “slijtage”). De werking van de organen heeft eveneens invloed op het functioneren van de spierkettingen.

3. Het lichaam beschikt over een eigen herstelvermogen
Als er een trauma, ziekte of blessure ontstaat, dan zal het lichaam hierop reageren door de getroffen structuur te beschermen en rust te geven. Zo kan op die plek herstel plaatsvinden. Tijdens de MSK-behandeling leert u een houding aannemen waarin die structuur wordt ontlast. Deze houding leert u zo comfortabel mogelijk volhouden.

Zodra de structuur die uit evenwicht is geraakt weer is hersteld, zal het lichaam weer terugkeren naar de oorspronkelijke balanshouding.

Download de folder Methode Spierkettingen Busquet op de homepage van deze website.